Τελευταία Νέα
Διεθνή

Baghaei (εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ιράν): Δεν υπάρχει σχέδιο για β' γύρο συνομιλιών με ΗΠΑ

Baghaei (εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ιράν): Δεν υπάρχει σχέδιο για β' γύρο συνομιλιών με ΗΠΑ
Oι ΗΠΑ αλλάζουν συνεχώς θέση στις διαπραγματεύσεις και εμποδίζουν τον διάλογο με ηχηρές δηλώσεις στα ΜΜΕ υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν
Δεν υπάρχει προς το παρόν σχέδιο για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmail Baghaei.
«Δεν υπάρχει πρόγραμμα για τη διεξαγωγή επόμενου γύρου συνομιλιών», δήλωσε ο Baghaei, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με νέες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Παραβίαση εκεχειρίας

Όπως είπε, η Τεχεράνη θεωρεί την κατάληψη του ιρανικού φορτηγού πλοίου Touska από τις αμερικανικές δυνάμεις, επίθεση και παραβίαση του καθεστώτος εκεχειρίας.
«Αντιμετωπίζουμε αυτό που αποκαλούν ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Hormuz.
Λίγες ώρες νωρίτερα υπήρξε επίθεση κατά ιρανικού εμπορικού πλοίου.
Όλα αυτά η Τεχεράνη τα θεωρεί παραβίαση της εκεχειρίας», δήλωσε ο Baghaei.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν συνεχώς θέση στις διαπραγματεύσεις και εμποδίζουν τον διάλογο με ηχηρές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Δύο φορές πρόδωσαν τη διπλωματία

Ο Baghaei είπε ότι το Ιράν δεν μπορεί να ξεχάσει — όπως ανέφερε — ότι οι ΗΠΑ «πρόδωσαν δύο φορές τη διπλωματία» και επιτέθηκαν κατά της χώρας.
Τόνισε ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει κάθε διπλωματική διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα και ότι «η δυσπιστία απέναντι στον εχθρό είναι μορφή ορθολογισμού».

Για το Hormuz

Αναφερόμενος στα Στενά του Hormuz, δήλωσε ότι όσα συμβαίνουν εκεί οφείλονται στην αμερικανική και ισραηλινή στρατιωτική δράση.
Υποστήριξε επίσης ότι οι αρμόδιες ιρανικές αρχές εξετάζουν αν περιστατικά με πλοία στην περιοχή σχετίζονται πράγματι με ιρανικές δυνάμεις.
Σημείωσε ακόμη ότι η ιρανική δράση στο Hormuz — κατά την άποψή του — βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και συνιστά αμυντικό μέτρο.

«Οι ΗΠΑ αλλάζουν συνεχώς απαιτήσεις»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε την αμερικανική πλευρά ότι αλλάζει συνεχώς τις απαιτήσεις της στις διαπραγματεύσεις.
«Η αμερικανική πλευρά αλλάζει διαρκώς θέσεις.
Εμείς παραμένουμε σταθεροί», είπε.
Πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τις αμυντικές του δυνατότητες και ότι η μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου εκτός χώρας δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή της Τεχεράνης.

Μόνο το Πακιστάν μεσολαβεί

Ο Baghaei δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το Πακιστάν είναι ο μόνος επίσημος διαμεσολαβητής.
«Άλλες χώρες έχουν καλές υπηρεσίες, αλλά ο επίσημος μεσολαβητής είναι το Πακιστάν», ανέφερε.

Για ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία–Κίνα

Ο Ιρανός αξιωματούχος επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της στα Στενά του Hormuz, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιρρίπτει ευθύνες μόνο στο Ιράν ενώ — όπως είπε — γνωρίζει ότι η κρίση προκλήθηκε από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Κίνα και Ρωσία και ευχαρίστησε τις δύο χώρες για τη στάση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Δεν βλέπουμε σοβαρότητα από την Ουάσιγκτον»

Τέλος, ο Baghaei είπε ότι το Ιράν δεν βλέπει ενδείξεις σοβαρότητας από τις ΗΠΑ.
«Αυτό που βλέπουμε είναι σύγχυση και αντιφάσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξει ή όχι επόμενος γύρος συνομιλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης